Hard werken

Hard werken – Succesvol? (2)

Onze maatschappij is erop gericht dat we uiteindelijk een baan gaan vinden. Op sommige kleuterscholen geeft men zelfs Engelse les. De gedachte is, hoe eerder je begint hoe succesvoller je kunt worden. Landen worden maandelijks met elkaar vergeleken (CBS):

  • Welk land komt het best uit de bus op het gebied van economische groei, productie, consumptie, investeringen, uitvoer, inflatie, werkloosheid, consumenten- en producentenvertrouwen?

Men gaat er vanuit dat hard werken niet alleen goed is, maar ook een doel op zich. Maatschappelijk gezien, want het bedrijf moet elk jaar meer omzet of winst maken. Maar ook persoonlijk, want je komt steeds een stapje verder op de maatschappelijke ladder. Grote kans dat met de jaren ook je salaris stijgt. In een wereld waarin de consumenten mogelijkheden oneindig zijn (Retourtje Maan?) is dat natuurlijk erg prettig.

Voor jezelf kunnen zorgen en zelfstandig zijn, is een groot goed. Het geeft je vrijheid en vaak ook richting. Het doen van opleidingen of het wisselen van werk geeft prachtige mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Ook de werkvloer zelf is dé plek om meer te leren over menselijke verhoudingen, gedrag en communicatie. Minder leuk wordt het wanneer al je tijd op gaat aan werken of overwerk of denken aan werk of carrièremoves of studies naast je werk of reizen voor jeRacefietser werk of praten over je werk, vul zelf maar in. Dan is werk een tredmolen geworden en jij begint je steeds meer een lastdier te voelen.

Hoe kun je de balans vinden tussen genoeg investeren in werk en genoeg tijd hebben om te leven? Hoe merk je dat je niet vast zit in de tredmolen? Een mooi woord hiervoor is freewheelen. Iemand die een berg op fietst, moet zijn hele lijf in de strijd gooien, keihard trappen en continu schakelen. Eenmaal boven gekomen geniet hij van de beloning: een prachtig uitzicht. En natuurlijk het vooruitzicht dat hij straks een hele tijd niets hoeft te doen. Als je regelmatig freewheelt dan zie je veel meer van de omgeving. En de volgende bergtop? Dat wordt een eitje!

Rina van der Meulen

Nummer 2 Spijtpunten van stervenden
“Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.”
Uit: The top five regrets of dying – Bonnie Ware