Castle

Metamorfose – Mijn aanpak van Coaching

Afgelopen donderdag ging ik lunchen bij een goede vriendin van mij. Wat ze vooral wou was eens brainstormen over de inrichting van haar woonkamer. Ze vond het er niet echt gezellig en had het gevoel dat ze iets met andere kleuren zou moeten. Nou was het me nooit opgevallen dat er iets mankeerde aan haar woonkamer. Gewoon de gezellige huiskamer van een gezin in volle running. Maar toen ze me vroeg om echt goed te kijken, zag ik ineens twee dingen: ballast en juweeltjes.

  1. Ballast: drogende sportkleding, stapels boeken, overal kinderwerkjes, kerstversiering (nee, het is geen kerstmis), dode planten, hoopjes foto’s met lege fotoboeken en speelgoed waar al jaren niet meer mee gespeeld werd.
  2. Juweeltjes: de kinderwerkjes zelf waren prachtig, het warm oranje bankstel zeer uitnodigend, de levende planten deden het geweldig, de Chinese kast was een eyecatcher, de Afrikabeelden een dierbare herinnering, de rood-oranje en gele kleuren precies dat wat bij haar paste.

We zijn samen aan de slag gegaan, waarbij we steeds twee kernvragen stelden:

  1. Waar heb je last van en wil je kwijt?
  2. Waar krijg je energie van en wil je houden?

Prachtige dingen gingen door onze handen. Alles had een verhaal. Sommige verhalen waren verdrietig, andere verhalen namen ons mee naar het buitenland, weer andere verhalen My home is my castlegingen over opgroeien of we schaterden het uit over een maffe anekdote. Vuilniszakken vulden zich, meubels werden rigoureus verschoven, een kinderwerkjesmuseum werd geopend en planten kregen meer licht. Er ontstond iets nieuws waar zij blij van werd en graag zelf verder mee wilde, dus we namen enthousiast afscheid. Achteraf realiseerde ik mij dat dit ook mij aanpak is in coaching. Dat waar je naar op zoek bent, dat is er al. Wat er nodig is, is dat iemand luister naar je verhalen, vragen stelt naar wat je wilt houden en wat weg mag, zo nu en dan gids is zodat je meer opties krijgt, je tips geeft hoe je het kunt vasthouden maar vooral jezelf de keuze laat hoe je jouw ‘huis’ opnieuw wilt inrichten. Want dat huis, daar is niets mis mee.

Rina van der Meulen