Nijlpaard

Nijlpaard – Wanneer doe jij je mond open? (3)

Nijlpaarden zijn enorme beesten. Als ze, met een lengte van 280-350 cm en een hoogte van 130-165 cm, uit het water omhoog komen, dan weet je meteen dat je rekening met ze moet houden. Het zijn ook echte waterliefhebbers. Tussen een nijlpaard en ‘zijn’ water in gaan staan, is één van de gevaarlijkste dingen die je kunt doen. Hij valt meteen aan. En hij heeft er absoluut geen  moeite mee om zijn bek open te doen. Gek genoeg kunnen wij daar nog wat van leren. Doen wij altijd onze mond open als iets ons dwars zit? Eigenlijk niet. Er spelen altijd belangen. Nou hoeft een nijlpaard natuurlijk geen rekening te houden met de samenwerkingsrelatie of de sfeer. Toch blijft het een interessant gegeven. Wij mensen zeggen lang niet altijd wat we ervan vinden of wat het met ons doet. Want als we het wél zeggen dan heb je best kans dat de ander zich aangevallen voelt. De confrontatie die dan volgt, daar zit niemand op te wachten.

 1. Hoe kun je, als je een andere mening hebt of als de ander over jouw grens gaat, toch je mond open doen?
 2. Hoe zorg je ervoor dat er wat gaat veranderen in het contact?
 3. Hoe doe je dat zonder dat de relatie verslechtert?

Praktisch iedereen maakt dit wel mee: dat hij/zij in bepaalde situaties niet voor zichzelf opkomt. Er zijn een paar tips die dit makkelijker kunnen maken:

 1. Zeg de dingen zo veel mogelijke vanuit jezelf (“ik-boodschappen”)
  Voorbeeld: “ik kan je niet verstaan” in plaats van “jij bent onduidelijk”.
 1. Benoem wat je ziet, hoort of opmerkt (zonder oordeel).
  Voorbeeld: “ik merk dat je boos bent/schreeuwt” in plaats van “zit je weer te schreeuwen tegen mij! Wat een trut ben je toch!”.
 1. Zeg wat het met je doet.
  Voorbeeld: “ik heb daar last van omdat ik ….” of “ik vind dat niet prettig omdat ik….”.
 1. Én benoem wat je wel graag wilt.
  Voorbeeld: “ik zou het prettig vinden als je stopt met boos reageren/schreeuwen, dan kunnen we kijken naar een oplossing”.

Om kort te gaan: maak van je hart geen moordkuil. Doe net als het nijlpaard je mond open maar dan wel op een zorgvuldige manier.

Rina van der Meulen

Nummer 3 Spijtpunten van stervenden
“Ik zou willen dat ik de moed gehad had om mijn gevoelens te uiten.”
Uit: The top five regrets of dying – Bonnie Ware